Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Zaměstnání
  •  » Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

#1 2012-09-18 09:11:30

soptinda
Člen/ka

Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na jednu věc.
Momentálně jsem OSVČ na HPP, dostala jsem nabídku zaměstnání na HPP a ráda bych podnikala na vedlejší činnost.

Jakým způsobem bude probíhat proces přechodu do zaměstnání a co pro to musím udělat (kam vše nahlásit) a kolik bych jako OSVČ vedlejší odváděla?

Děkuji
Soptinda

Offline

 

#2 2012-09-18 21:26:56

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Po uzavření pracovního poměru si zajděte na zdravotní pojišťovnu (nejlépe s kopií pracovní smlouvy) a oznamte, že jste zaměstnaná. Pokud bude zaměstnavatel odvádět pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu platného pro zaměstnance (zjednodušeně: z minimální mzdy), tak nemusíte platit zálohy. Jestliže nastoupíte 1. října, tak za říjen (termín odvodu mezi 1.10. a 8.11.) už nemusíte platit zálohu. Pokud byste nastoupila později, například 2. října, tak za říjen ještě platíte jako OSVČ hlavní. Abyste mohla mít živnost jako vedlejší zdroj příjmu, tak musí souběh zaměstnání a podnikání trvat celý kalendářní měsíc. Pojistné za samostatnou výdělečnou činnost byste doplatila jen jednou za rok při podání přehledu o příjmech a výdajích a jen z toho, co jste samostatnou činností opravdu vydělala.

Pak zajděte na OSSZ, tam Vám řeknou, zda máte platit zálohy a jak velké. Pokud jste nemocensky pojištěna, tak budete i nadále platit zálohy jako OSVČ hlavní. Pokud ne, tak záleží na vypočteném vyměřovacím základu z přehledu za rok 2011 (řádek 31). Jestliže jste vykázala vysoký vyměřovací základ a platíte více než 1.836,- Kč tak je budete stejné zálohy platit i nadále. Jestli jste vykázala vypočtený základ nižší, ale musíte platit zálohy z minimálního vyměř. základu, tak budete platit zálohy ve výši platné pro OSVČ vedlejší, možná žádné. Vezměte si k ruce přehled za rok 2011 a zkuste si propočítat, zda a v jaké výši byste platila v r. 2012 zálohy, kdybyste byla OSVČ vedlejší už v roce 2011. Pro uznání vedlejší činnosti platí totéž,, co u zdravotního pojištění: souběh zaměstnání a podnikání musí trvat CELÝ kalendářní měsíc.

Offline

 

#3 2014-08-04 10:48:20

shacull
Člen/ka

Re: Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Dobrý den, vytahuji toto staré téma, protože mám stejný dotaz jako soptinda.

Tedy pracuji nyní na OSVČ - hlavní činnost a od září nastoupím do zaměstnání, s tím, že bych si chtěl živnost ponechat jako vedlejší.

Chci se zeptat, zda stále platí výše napsané, i v roce 2014?
Jde mi hlavně o to, jak je to se zálohami na sociální a zdravotní pojištění.

Děkuji.
Lukáš H.

Offline

 

#4 2014-08-04 11:27:10

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Dobrý den, výše napsané platí i pro rok 2014 s jednou výjimkou. Pokud si platíte na své OSSZ i nemocenské pojištění OSVČ (dobrovolné), tak už nejste automaticky považován za OSVČ hlavní.

Offline

 

#5 2014-10-03 10:06:21

mandatář
Člen/ka

Re: Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Dobrý den, k 1.10.2014 nastupuji do zaměstnání a tak se má hlavní SVČ stane vedlejší. Jelikož má SVČ je málo výdělečná, přemýšlím, zdali ji ponechat jako vedlejší a jednou ročně spočítat povinné pojistné na základě Přehledů (soc. a zdrav.) nebo ji zrušit na nějaký čas úplně. Pokud ji ponechám jako vedlejší a budu mít ze SVČ stále nízké zisky, tak by mě zajímalo, zdali nakonec budu muset uhradit nějaké povinné minimum na soc. a zdrav. či nikoliv? Děkuji mnohokrát.

Offline

 

#6 2014-10-04 11:57:26

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Pokud si ponecháte SVČ jako vedlejší, tak uhradíte zdravotní pojištění jen ze skutečného výdělku (6,75% zisku), nemusíte odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu. Předpokládám, že zaměstnavatel odvede ZP alespoň z minimální mzdy.

Pokud budete mít za rok 2014 nízký daňový základ do 62.620,- Kč, tak za období, když budete zaměstnaná, nebudete platit SP. Pokud bude daňový základ vyšší, tak vznikne povinná účast na důchodovém pojištění OVČ a zaplatíte pojistné minimálně 757 Kč měsíčně.
Více informací najdete zde: http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … innost.php

Offline

 
  • Index
  •  » Zaměstnání
  •  » Přechod OSVČ z HPP na vedlejší činnost + nástup do zaměstnání

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB