Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-08-23 01:02:06

hut
Člen/ka

Platby přijaté prostřednictvím Google Checkout

Dobrý den,

vyrobil jsem aplikaci pro mobilní telefon s Androidem, kterou bych chtěl prodávat. Vím, že AdSense se tady řešilo hodně, ale tohle je asi jiná situace a nic jsem k ní nenašel. Funguje to takhle:

1) Koncový zákazník v nějaké zemi (teoreticky EU i mimo EU), neplátce DPH, si stáhne aplikaci a zaplatí dceřinné firmě Googlu - GPL (sídlí ve Velké Británii), která provozuje platební systém (Google Checkout).
2) Ta si z jeho platby nechá 30% a zbytek převede na můj Google Checkout účet.
3) Z účtu Google Checkout se 1 měsíčně posílají peníze na můj normální bankovní účet.

Otázka je: Udělá tohle ze mě plátce DPH?

Přijetím platby z Google Checkoutu (když jim za to navíc dám těch 30% poplatek) se stávám příjemcem služeb ze zahraničí, ale pokud dobře chápu podmínky GPL (https://checkout.google.com/termsOfService?type=Seller), tak Google Checkout je něco jako Paypal:

Z podmínek: "Společnost GPL je registrována a regulována úřadem FSA (Financial Services Authority) jako vydavatel elektronických peněz; ... Prodeje produktů prodejce jsou transakcemi mezi prodejcem a kupujícím. ... Společnost GPL, Google ani žádné její přidružené subjekty nejsou stranou v těchto transakcích; společnost GPL, Google ani žádný její přidružený subjekt nejsou ve spojitosti s žádnou platební transakcí kupujícím, prodejcem ani stranou v transakci")

Čili sice jsem příjemcem služby, ale jelikož je to finanční služba (provize za zprostředkování platby, aplikaci prodávám já přímo koncovému zákazníkovi, Google je jenom prostředník), tak je osvobozená od daně a plátcem bych se tedy stát neměl - je to tak správně?

Díky moc za odpověď, docela rád bych si zkusil svou aplikaci prodávat, ale kdybych se kvůli tomu měl stát plátcem DPH, tak si to možná ještě rozmyslím... :) Hezký den!

Offline

 

#2 2012-08-23 23:47:26

Zdena
Moderátorka

Re: Platby přijaté prostřednictvím Google Checkout

Vidím to stejně. GPL pouze poskytuje finanční službu osvobozenou od daně bez nároku na odpočet.  Přijetím takovéto služby se nestáváte plátcem DPH (§ 94 odst. 8 ZDPH tyto služby vyjímá).

Offline

 

#3 2012-08-24 01:03:42

hut
Člen/ka

Re: Platby přijaté prostřednictvím Google Checkout

Díky moc za odpověď, přesně v tohle jsem doufal :) Jestli ještě můžu pár doplňujících dotazů:

Pokud jsou moji zákazníci ve své zemi (teď mám na mysli EU, jinde by to mělo být jedno...?) neplátci DPH, neúčtuju jim a ani neodvádím DPH? Až pokud bych v některé ze zemí, do kterých budu prodávat, překročil tamější limit pro povinnost placení DPH, musím se tam přihlásit k placení DPH se vším, co k tomu náleží, je to tak? Pokud tohle nenastane, tak stačí u nás zdanit normálně příjem (jako OSVČ se ŽL; předpokládám, že bych měl daň počítat z kompletní ceny aplikace, tzn. včetně 30% poplatku Googlu?) a to je všechno? Ještě jednou děkuji mockrát, jste velmi laskavá!

Offline

 

#4 2012-08-26 16:48:13

Zdena
Moderátorka

Re: Platby přijaté prostřednictvím Google Checkout

V případě prodeje aplikací zákazníkům mimo EU si nemusíte dělat starosti.

Se zákazníky z EU je to horší, měl byste se pídit po pravidlech platných v zemi odběratele. Pokud poskytnete službu unijnímu plátci, který je podle lokálního zákona povinen přiznat daň ve své zemi (kdybyste byl českým plátcem a přijal jste podobnou službu od unijního neplátce, tak byste nemusel přiznávat daň, ale právní úprava v různých zemích EU může být různá, například na Slovensku byste daň platil), tak se stáváte také plátcem. Pokud poskytnete službu podnikatelskému subjektu, který není plátcem, ale podle lokálního zákona by mu vznikla povinnost přiznat daň při přijetí Vaší služby, pak byste se měli oba registrovat. Pokud mu tato povinnost odběratelům nevznikne, tak se nemusíte registrovat ani Vy. Důkazní břemeno je na Vás.

Pokud byste poskytoval služby pouze osobám nepovinným k dani (typicky nepodnikajícím občanům), tak Vám registrace nehrozí.

Offline

 

#5 2013-09-19 17:51:53

mil84
Člen/ka

Re: Platby přijaté prostřednictvím Google Checkout

Ahoj Hut, uz si to nejako vyriesil? Je to tak ako tu citam? Ja riesim uplne totozny problem, akurat ze som slovak - inak mam zalozeny cesky developersky ucet presne ako ty :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB