Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-08-06 14:53:42

Zuzana Hrubesova
Člen/ka

Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

Dobrý den,
prosím o radu ohledně plátcovství DPH. Můj muž je ve sdružení ještě s jedním živnostníkem a dnes jsem přišla na to, že překročili obrat 1 mil Kč.
1/ Stávájí se plátci DPH při překročení 1 mil nebo až po překročení 2 mil. Kč když jsou dva ve sdružení?
2/ Pokud by jim nastala povinnost stát se plátci DPH, vzniká povinnost až po splatnosti fa, ve které se 1 mil Kč překročí nebo už při vystavení fa?
Děkuji za odpověď a doufám, že jsem formulovala své otázky srozumitelně. Zuzana

Offline

 

#2 2012-08-07 11:50:02

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

1/ Plátci se stávají při překročení obratu 1 mil. Kč.
2/ Faktura se započítává do obratu už při vystavení.

Offline

 

#3 2012-08-07 13:03:07

Zuzana Hrubesova
Člen/ka

Re: Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

Děkuji moc za odpověď,
teď mám tedy ještě jednu otázku. Na konci roku, když jsem dělala daňové přiznání, tak jsem částky z fa, které byly vystaveny v měsíci prosinci 2011, ale splatné až v lednu 2012 nezapočítala do celkových příjmů a neuváděla je do daňového přiznání za rok 2011. Myslela jsem, že když z nich peníze přijdou až v roce 2012, tak se započítávají až do příjmů roku 2012. Je to tak správně, nebo jsem to udělala dobře? Děkuji Hrubešová

Offline

 

#4 2012-08-07 13:11:56

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

Pokud vedete daňovou evidenci (nevedete podvojné účetnictví), tak to máte správně. Do příjmů (pro účely daně z příjmů) se započítává až v roce, kdy přišly peníze.

Offline

 

#5 2012-08-07 14:03:03

Zuzana Hrubesova
Člen/ka

Re: Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

Tak ještě jeden dotaz. Omlouvám se, že Vás zasípám dotazy. Teď jsem přišla na to, že měl být manžel plátcem daně již od ledna letošního roku, respektive v lednu byl překročen limit 1 mil. korun. Samozřejmě, že jsem na to přišla až teď, takže zatím není nic nahlášeno. Jak pokračovat dál? Myslíte, že nám hrozí opravdu pokuta 10%? A nejde to vyřešit nějak jinak? Těch deset procent mám brát jako součet částek vydaných faktur a z toho 10 % je pokuta. Nezlobete se, že to na Vás tak sypu, jsem z toho teď dosti přepadlá.

Offline

 

#6 2012-08-07 18:17:05

Zdena
Moderátorka

Re: Sdružení živnostníků a plátcovství Dph

Jestliže jste překročili limit v lednu, tak jste měli podat do 15. února přihlášku k registraci a plátci daně byste se stali od 1. dubna. Za zdanitelná plnění, která se uskutečnila v dubnu a později vám FÚ stanoví daň náhradním způsobem (jakoby odvedete daň, kterou jste měli odvést. Zaplacenou částku můžete uplatnit v daňových výdajích). Postup upravuje § 98 zákona o DPH. Kopíruji:
§ 98 Stanovení daně při nesplnění registrační povinnosti
(1) Nesplní-li osoba povinná k dani povinnost se registrovat podle § 95 odst. 1 nebo podle § 95 odst. 2 písm. a), stanoví správce daně daň náhradním způsobem.
(2) Daň stanovenou náhradním způsobem stanoví správce daně ze základu daně, kterým je souhrn úplat náležejících osobě povinné k dani za uskutečněná zdanitelná plnění, která byla uskutečněna bez daně za období, kdy měla být osoba povinná k dani plátcem. Správce daně při stanovení výše daně použije sazby daně platné ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
(3) Daň stanovená náhradním způsobem je splatná do 30 dnů ode dne doručení platebního výměru.
(4) Pokud správce daně stanoví daň náhradním způsobem, dodatečné daňové přiznání není přípustné.


Zkuste si ještě jednou prověřit obrat, možná jste překročili později, nebo jste jej nedosáhli. Do obratu se nezapočítávají úplaty z prodeje hmotného majetku, přijaté zálohy (ty se započítají až při vyúčtování) a plnění s místem plnění mimo tuzemsko (například stavební práce vykonané mimo území ČR).

Nebo se můžete přihlásit nyní, uvést do přihlášky k registraci, že jste překročili obrat v červenci a spolehnout se, že si FÚ nebude prověřovat správnost vámi uvedených registračních údajů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB