Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-07-24 13:16:56

petrunaS
Člen/ka

DPH u dárku

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti z účtováním DPH na výstupu - jak se 14 %, tak s 20%. Může být v rámci jedné faktury? Přítel se věnuje návrhu a realizaci kuchyní a zde se uplatňuje 14% DPH - Každý zákazník podepisuje smlouvu, kde je seznámen s podmínkami pro sníženou sazbu DPH.
Pokud ale účtujeme světla, do této doby jsem dělala zvlášť fakturu - s 20% DPH. Zajímalo by mě, jestli to mohu dát do jedné faktury. Popř. jestli můžeme dávat osvětlení ke kuchyni zdarma (formou dárku - nejedná se o velkou položku) - aby se nemuselo 20 % DPH účtovat.
Děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2012-07-24 16:40:48

Marie66
Člen/ka

Re: DPH u dárku

Určitě můžete mít v jedné faktuře dvě sazby DPH. Když se podíváte i na nějakou přojatou fakturu, bývají tam v daňové rekapitulaci uvedeny 2 sazby, je tak nastaven SW, i když dodavatel třeba celý rok používá pouze základní sazbu.

Offline

 

#3 2012-07-25 12:31:19

petrunaS
Člen/ka

Re: DPH u dárku

Děkuji za odpověď, myslela jsem si, že to tak pujde.
Ted ale otázka, kdybychom chtěli dávat LED osvětlení ke každé kuchyni zdarma - pořizovací cena asi 1 tis. Kč... Jakým způsobem se odvede DPH, když na vydané faktuře bude pouze zmíněno, že je to dárek. Pochopila jsem, daňově uznatelné jsou pouze dárky do 500 Kč. My bychom uplatňovali daňový odpočet na vstupu a potom bychom museli DPH doúčtovat nějak vnitřně a odvést FÚ?

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB