Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-08-13 22:14:44

mantisa
Host

Počítá se do výdělku?

Dobrý večer,

počítá se do výdělku z živnosti i výdělek z jiné práce, když jsem navíc student?
A když přeruším živnost, budu si do celkového ročního výdělku v DP započítávat i částku vydělanou v práci, kdy byla živnost přerušena?

Děkuji.

mantisa

 

#2 2008-08-14 21:42:30

Zdena
Moderátorka

Re: Počítá se do výdělku?

Výdělek ze zaměstnání a příjmy ze živnosti se uvádějí v daňovém přiznání každé zvlášť. Než budete  podávat daňové přiznání za rok 2008, tak si u zaměstnavatele vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách, údaje z potvrzení opíšete do daňového přiznání (řádky 31 - 36 a 84). Příjmy ze živnosti uvedete v příloze č. 1 a dále podle pokynů k vyplnění přiznání.

Offline

 

#3 2008-08-15 20:19:04

mantisa
Host

Re: Počítá se do výdělku?

Děkuji,

ale zatím pokud se správně domnívám, do určité částky vydělané za rok (51.744 Kč), tak nebudu muset platit zálohy. Počítá se do této částky i peníze vydělané mimo živnost - v práci?

 

#4 2008-08-17 00:27:41

Zdena
Moderátorka

Re: Počítá se do výdělku?

Částka 51.744,- Kč za rok se netýká daně z příjmů, nýbrž sociálního pojištění. Jde vám o zálohy na daň z příjmů nebo na zdravotní a sociální pojištění?

SP, ZP:
peníze, vydělané v zaměstnání, se nezapočítávají  do vašich příjmů pro účely výpočtu zdravotního a sociálního pojištění - pojistné platíte jen za svoji samostatnou výdělečnou činnost. Dokud neobnovíte živnost, tak nebudete platit žádné zálohy na SP, ani ZP. V případě obnovení podnikání souběžně se zaměstnáním nebudete muset platit zálohy na ZP, ale na SP ano a to ve výši jako pro OSVČ hlavní. Pokud byste obnovil podnikání v příštím roce, pak budete platit zálohy v plné výši až do doby, než  budete mít v roce 2009 v zaměstnání potřebný výdělek (nevím, jestli to bude stále 96 tis. Kč, možná se hranice zvedne).

Daň z příjmů:
pro účely záloh na daň z příjmů (povinnost záloh byste posuzoval až v případě, že by vaše daňová povinnost za rok 2008 přesáhla 30 tis. Kč) platí zhruba toto: příjmy ze zaměstnání se na celkovém základu daně podílely alespoň z poloviny - zálohy neplatíte. Příjmy ze zaměstnání činily 15 až 49% základu daně - platíte zálohy v poloviční výši. Pokud se příjmy ze zaměstnání podílely na celkovém základu daně méně než 15 procenty - platíte zálohy jako kdyby žádné příjmy ze zaměstnání nebyly.

Offline

 

#5 2008-08-18 20:49:49

mantisa
Host

Re: Počítá se do výdělku?

Děkuji velmi,

živnost jsem prerušil od prvního září a prý Živnostenský úřad dá sám vědět sociálce a pojišťovně, aspoň, že tak. :-)

Chtěl jsem se ještě zeptat, pokud živnost obnovím od nového roku a zároveň budu zaměstnaný (první rok, co vydělám 96 tisíc/rok), počítám s tím, že budu platit zálohy na sociální pojištění ve výši necelých 1600 Kč. Pokud po určité době prokáži, že jsem si vydělal oněch 96 tisíc (možná více bude potřeba, jak říkáte), vrátí mi ty zálohy nebo ne?

A pokud to zaměstnání bude v roce 2009 třeba ncca a týden přerušeno, mám smlouvu zatím do 21. sprna a měli by mi ji prodloužit na dobu neurčitou až po tomto datu (zatím nevím přesně, třeba tam bude pár dní prodleva), vadí to, kdybych do toho 21. 8. 2009 nevydělal těch 96 tisíc (předpokládám však, že vydělám).
Zkrátka řečeno, v práci si za rok 2009 vydělám přes 100 tisíc, ale práce bude přerušena třeba na 4 dny. Jak to přesně je? A co kdyby prací bylo více?

Děkuji, snad jsem to napsal aspo%n trochu srozumitelně.

 

#6 2008-08-18 22:03:18

Zdena
Moderátorka

Re: Počítá se do výdělku?

Výdělek ze zaměstnání se vám začne počítat od 1.1.2009 a v okamžiku, kdy dosáhnete potřebné částky (snad zůstane 96 tis. Kč) a dodáte své OSSZ potvrzení, tak budete moci přestat platit zálohy. Uhrazené zálohy vám nevrátí hned, budete muset počkat až do podání přehledu. V přehledu vyčíslíte rozdíl mezi příjmy a výdaji a z tohoto rozdílu zjistíte, zda jste vůbec musel platit nějaké pojištění, možná vám ani nevznikne povinná účast na SP, pak by byly všechny uhrazené zálohy považovány za přeplatek a můžete si je nechat vrátit. Pokud by rozdíl příjmů a výdajů byl vyšší, než hranice pro povinnou účast (letos 51.774,-Kč/rok, nebo 4.312,- Kč/měs. pokud nepodnikáte celý rok, v roce 2009 bude hranice vyšší), pak byste byl v roce 2009 považován za OSVČ vedlejší a vypočítal byste si pojistné podle vzorce v přehledu (podle skutečných příjmů a výdajů nemusel byste respektovat minimální vyměřovací základ, ten platí pro OSVČ hlavní).

Je úplně jedno, na kolik dnů, týdnů, či měsíců přerušíte zaměstnání a kolik budete mít zaměstnavatelů. U prvního zaměstnavatele vyděláte třeba 50 tisíc, u dalšího zbytek a dáte to dohromady:-)  Do výdělku se počítá i nemocenská. Výdělek je nepřesný výraz, zaměstnavatel/é/ vám bude potvrzovat výši vyměřovacího základu pro stanovení pojistného na SP a možná i výši dávek nemocenského pojištění.

Na stránkách ČSSZ najdete tiskopis pro potvrzení výdělků.
http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/osvc.htm
Hledejte: Potvrzení o době trvání zaměstnání

Offline

 

#7 2008-08-18 22:28:33

mantisa
Host

Re: Počítá se do výdělku?

Děkuji Vám velmi.

Hezký večer

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB