Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a zálohová faktura

#1 2012-03-18 07:57:23

terinq
Člen/ka

DPH a zálohová faktura

Dobrý den, mám 3 dotazy týkající se k DPH.

1. Podnikatel vedoucí daňovou evidenci vystavil zálohovou fakturu na dodávku kondenzačního kotle a zálohu pak obdržel na účet. Dle zákon o DPH se domnívám,že pro DE neplatí povinnost uplatnit daň na výstupu z přijaté zálohové platby.Je ale nějaká zákonná lhůta pro vystavení řádného daň. dokladu? Může to být třeba i rok,když ve smlouvě mají smluvenu dodání za rok?
2. Podnikatel zaplatil zálohu dle zálohové faktury na nákup automobilu. Prodejce (vedoucí podvojné účetnictví) plátce DPH následně nevystavil daňový doklad k zaplacené záloze a terpve po 4 měsících dodal vůz,kde je DPH z celé částky. Neměl prodejce do 15-ti dnů po obdržení platby vystavit daň.doklad na částku zálohy a tu pak odvést státu kdy datum UZP bylo datum přijetí plaby (a kupující si z ní mohl nárokovat odpočet)?
3.Když mi vznikne v přiznání k DPH nadměrný odpočet - musí se o něj ještě žádat nějakým dopisem? V přiznání k DPH totiž nevidím nikde kolonku,kam bych uvedla účet na který mi má FÚ peníze poslat.

děkuji moc

Offline

 

#2 2012-03-18 21:15:49

Zdena
Moderátorka

Re: DPH a zálohová faktura

1. Ano. Nemusíte vystavovat DD na přijatou platbu. Řádný DD vystavíte do 15 dnů od uskutečnění zdanitelného plnění, tj. od dodání kotle.

2. To musí vysvětlit prodejce. Zřejmě to nepojal jako platbu předem, ale jako vratnou kauci, nevím.

3. Nadměrný odpočet se vrací na základě podaného přiznání, není třeba psát žádost. FÚ může poslat poštou, nebo na účet, který jste uvedli při registraci.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a zálohová faktura

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB